Usvajanje novog Cjenovnika Preduzeća

Vlada KS je usvojila i Odluku o visini komunalnih usluga KJKP „Tržnice-pijace“, čime će pojedine cijene zakupnine stolova trgovcima koji koriste naše Preduzeća biti umanjenje i do 30 posto na pojedinim poslovnim jedinicama.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da su ovom odlukom utvrđene nove cijene sa pravilnikom koji je uredio ovu oblast.

“Javno komunalno preduzeće 'Tržnice-pijace' u posljednje dvije godine napravilo je velike iskorake u svom radu te je prvo preduzeće koje konstantno ostvaruje dobit. Na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo novu odluku o visini komunalnih usluga ovog preduzeća, jer se potreba za jednom ovakvom odlukom pokazala iz razloga što imamo odluku staru 12 godina i gdje dobar dio usluga nije bio definisan cjenovnikom“, naveo je Hasanspahić.

Direktor KJKP „Tržnice-pijace“ Jasmin Terović je istakao da je najveći razlog donošenja novog cjenovnika posljednja izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH koji je donio određene namete trgovcima koji na pijaci prodaju voće i povrće.

“Kroz ovaj cjenovnik dali smo im jeftinije cijene zakupa. Omogućili smo im i korištenje magacinskih prostora, odnosno skladištenje robe po dosta povoljnijim uslovima, pa cijena po jednom zakupcu neće prelaziti više od 60 KM. Ranije su tu uslugu plaćali od 150 do 600 KM privatnim licima. Mislim da smo na dobrom putu da ova kategorija trgovaca opstane. Pokazatelj toga je da su svi naši zakupci koji su radili na tezgama prije donošenja ovog zakona registrovali se i da imamo čak i nove zakupce. Sada ih je oko 250 registriranih koji se bave prodajom voća i povrća, a prije donošenja zakona ih je bilo 200”, obrazlozio je efekte ove odluke direktor Terović.

Naveo je da će, na primjer, zakupci koji su ranije plaćali zakup tezge na pijaci na Alipašinom polju 8 KM dnevno sada za nju izdvajati 7 KM, a što je ušteda od 30 KM na mjesečnom nivou. Dodao je i da je smanjena usluga rezervacije za stolove. Ranije je ona koštala 35, a sada će iznositi 20. Također, zakupci koji rade u Gradskoj tržnici za rashladne uređaje će umjesto 200 KM sada izdvajati 150 KM.

U novom Cjenovniku pažnja se posvetila i trgovcima koji koriste više stolova kroz smanjenu cijenu svakog slijedećeg stola.